Polen themaland van de Fiets en Wandelbeurs
logo Fiets en Wandelbeurs Nederland
Wandeling langs de rivier in themaland Polen

Themaland Polen

Polen was het themaland van de afgelopen Fiets en Wandelbeurs! Een verrassend groene bestemming met prachtige fiets- en wandelmogelijkheden.

Uitzicht vanuit de tent op het Tatra-gebergte in Polen tijdens een zonsondergang in de herfst

Polen – actieve vakanties ver weg van de drukte

Polen is in vele opzichten uniek. Niet alleen tijdens lange vakantiereizen, maar ook tijdens korte trips, is het de moeite waard om de charmes te leren kennen van het land, waarvan de grenzen zich letterlijk uitstrekken van de zee tot aan de bergen. De natuurlijke omstandigheden maken dat Polen het hele jaar door een perfecte plaats is voor diverse recreatieactiviteiten. Fietsen en wandelen zijn erg populair maar zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Bovendien vinden liefhebbers van een actieve vakantie een goed ontwikkeld en gevarieerd, wat prijzen en soort betreft, accommodatie- en horeca-aanbod, dat zelfs de meest veeleisende toeristen tevreden zal stellen. Prachtige landschappen, 23 nationale parken, bijzondere ontmoetingen met wilde dieren en talrijke bezienswaardigheden maken jouw vakantie compleet. (Foto: ©Polish Tourism Organisation)
Fietsen in de Beskiden in Polen

Met de fiets, waar naartoe?

Een schilderachtige kust, veeleisende bergen, het charmante Mazurische merengebied, bospaden of landweggetjes, weg van de drukte? Polen biedt vele mooie plaatsen om te bezoeken voor fietsers. Elk jaar worden in verschillende delen van het land meer en meer moderne fietsroutes aangelegd. Ook het aantal fietsers uit Polen en het buitenland dat van deze routes gebruik maakt, neemt toe. Voor de liefhebbers van langere routes zijn er uitstekende suggesties: het fietsroutenetwerk Velo Malopolska, gelegen in het zuidelijke deel van de provincie Klein-Polen, de Green Velo-fietsroute, die bijna 2000 km door het oostelijke deel van het land voert, of het zich door drie regio’s van Polen uitstrekkende deel van de fietsroute R10. Het is ook de moeite waard om enkele Poolse regio’s te leren kennen, waar fietsen buitengewoon aantrekkelijk is vanwege de natuurlijke en culturele waarden. Misschien zullen hun attracties jullie inspireren om een actieve vakantie in Polen te plannen. Maak kennis met de mooiste routes in Polen. (Foto: ©Polish Tourism Organisation)

Info: Fietsen in Polen

Wandelaar kijkt uit over vallei in Polen

Mooiste wandelroutes

Wandelliefhebbers vinden in Polen in totaal zo’n 80.000 km aan gevarieerde wandelroutes. Ze zijn te vinden in elke regio van het land, dus wat je bestemming ook is, er zijn zeker interessante suggesties voor kortere of langere wandelingen. Verreweg de meeste wandelroutes vind je in het zuiden van het land, waar het berglandschap domineert. Hier vind je ook de langste wandelroute van Polen – de Beskiden Wandelroute (500 km), de op één na langste van Polen – de Sudeten Hoofdroute en de onlangs geopende The Loop. Maar interessante paden zijn er niet alleen in de bergen. Liefhebbers van kustwandelingen kunnen kiezen voor een kustroute die door twee noordelijke regio’s loopt – Pommeren en West Pommeren, waar je de schoonheid van de Poolse stranden en de vele vuurtorens kunt bewonderen. Daarnaast zijn er in Polen ook talloze thematische wandelroutes, waarvan de Adelaarsnestenroute misschien wel de populairste is. (Foto: ©Polish Tourism Organisation)

Info: Wandelen in Polen

Kudde wisenten in Polen

Bijzondere natuurschatten

Een duinwandeling aan zee of een bergwandeling? Vogels kijken, een ontmoeting met een Europese bizon of kanoën in de ongerepte natuur? Deze en vele andere attracties zijn te vinden in de 23 nationale parken in Polen, die gebieden van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid beschermen. Het zijn ook uitstekende plekken voor actieve vrijetijdsbesteding op ieder moment van het jaar. Er zijn 149 educatieve routes en meer dan 3600 km wandelroutes beschikbaar voor toeristen. Nationale parken zijn te vinden in bijna alle regio’s van Polen, waarbij Klein-Polen en Podlasie de provincies zijn met de meeste nationale parken. De populairste en mooiste parken zijn ongetwijfeld deze: Tatrzański, Słowiński, Białowieski en Biebrzański. Maar elk van de andere negentien parken biedt bezoekers ook een schat aan prachtige landschappen en attracties. Maar dat is nog niet alles – uitgestorven vulkanen, kleurrijke meren, spectaculaire watervallen en eeuwenoude bomen wachten op je in Polen. Ontdek alle natuurlijke attracties van Polen. (Foto: ©Polish Tourism Organisation)

Info: Bijzondere natuur

Fietsen in Malapolska

Małopolska per fiets en te voet

Ben je benieuwd naar een vakantie voor het hele gezin? Of misschien wil je een paar dagen met vrienden fietsen of wandelen langs een bergpad? Gastvrij, mooi, gemakkelijk bereikbaar (per vliegtuig of trein) met een opmerkelijke geschiedenis en een uitzonderlijke keuken – het wojewódschap Małopolska nodigt je uit!

De regio staat bekend om het langste netwerk van wandelpaden in Polen. Natuurliefhebbers en wandelaars vinden hier nationale parken, reservaten, de Błędowska-woestijn – de grootste woestijn van Europa – en talrijke bergketens waaronder het Tatragebergte – bergen met een alpien karakter. Het mineraalwater van de plaatselijke kuuroorden zal menig dorstgevoel lessen en een duik in de thermale baden zal je weer op krachten brengen na een dag actief sightseeën.

Een verscheidenheid aan culinaire ervaringen is gegarandeerd, zowel door restaurants die aanbevolen worden door internationale experts als door regionale en traditionele producten. Daarnaast heeft de regio het grootste aantal geregistreerde wijngaarden in Polen.

Bijna de helft van de objecten die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in Polen staan, bevinden zich in de regio Małopolska, waaronder Kraków, de zoutmijnen in Bochnia en Wieliczka of de houten kerken en orthodoxe kerken. Dankzij de goede fietsinfrastructuur zijn de meeste hiervan per fiets bereikbaar.

Een fietspronkstuk van de regio is de VeloDunajec-route. Hoewel deze door zeven bergketens loopt, is zij bijna volledig vlak. De route is goed bereikbaar per spoor en kan dankzij de aansluiting op andere fietsroutes een uitstekend begin zijn van een fietsvakantie in Małopolska.

Info Małopolska.

Fietsen in Neder-Silezië

Op (fiets)avontuur in Neder-Silezië

Neder-Silezië ligt in het zuidwesten van Polen en is een regio vol toeristische attracties, architectonische parels en verbazingwekkende natuur. De bezienswaardigheden beginnen met Wrocław, een stad met een eeuwenlange geschiedenis en prachtige monumenten. Daarnaast heeft de regio talloze kastelen en paleizen, UNESCO-monumenten, wijngaarden en regionale gerechten, evenals kuuroorden.

Er zijn twee nationale parken: de Karkonosze en het Tafelgebergte. Ontdek ook de valleien van de rivieren Oder en Barycz, hooglanden en bergketens, waarvan de bekendste de Karkonosze is.
Neder-Silezië biedt een buitengewone verscheidenheid aan fietsroutes – voor minder ervaren en meer ervaren fietsers, zowel op vlak terrein als in bergachtig terrein. In het laagland is de Baryczvallei een aanrader voor fietstochten, met de mogelijkheid om rustig te ontspannen in het grootste landschapspark en ornithologische reservaat van Polen, Stawy Milickie, of het Neder-Silezische Woud met interessante routes rond Bolesławiec, ideaal voor bijvoorbeeld gravelfietsers.

In het zuidelijke deel van de regio zijn de Karkonosze en het Izeragebergte ideaal voor een fietsexcursie. Alleen al rond Szklarska Poręba zijn er meer dan een dozijn routes aangepast aan de behoeften van fietsers die hun tijd willen besteden aan het doorkruisen van de bergen. Het Kaczawskie-gebergte en de uitlopers zijn ook ideaal om te fietsen – de kleine heuvels zullen zelfs voor minder ervaren fietsliefhebbers geen problemen opleveren en de post-vulkanische landschappen met interessante formaties zoals het zogenaamde Wielisław Orgel zijn een waar paradijs voor iedereen die geïnteresseerd is in het natuurlijke erfgoed van het land. (Foto: ©Maciej Hop, Hopcycling)

Info Neder-Silezië.

De Tanew-rivier in Lubelskie

Lubelskie – proef het leven, proef de natuur!

De regio Lubelskie, gelegen in het oosten van Polen, is een ideale plek voor een actieve vakantie, vooral voor diegenen die van nieuwe uitdagingen houden en het ontdekken van onbekende plaatsen in elk seizoen. Talloze bezienswaardigheden, een goed netwerk van hotels, pensions of agrotoeristische boerderijen en onvergetelijke regionale gerechten gaan het verblijf hier compleet maken.

In de regio is de hoofdstad Lublin het meest door de toeristen bezochte plek. Het is een levendige studentenstad en centrum voor cultuur, dat tijdens het hoogseizoen veel interessante evenementen biedt. Behalve Lublin, is het ook de moeite waard om Zamość te bezoeken – een bijzondere vestingstad uit de renaissance, die ingeschreven staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Naast zijn prachtige culturele erfgoed, onderscheidt de regio zich door een schone natuurlijke omgeving en ongerepte natuur, beschermd in twee nationale parken – Polesie en Roztoczański. Verder zijn er 17 landschapsparken, 123 gebieden van het Natura 2000-netwerk en grensoverschrijdende biosfeerreservaten – “Western Polesie” en “Roztocze”.

Een goede manier om Lubelskie te bezoeken is op de fiets. Kies de Green Velo-fietsroute of de Centrale Roztocze-fietsroute om de mooiste plekken va de regio te verkennen.

De reis per trein of auto van Warschau naar Lublin duurt minder dan twee uur. Het is ook mogelijk om naar deze regio met het vliegtuig vanuit Nederland te komen. Dit kan met een overstap in Warschau en het reis duurt ongeveer 3,5 uur. (Foto: ©Tomasz Mielnik, UMWL)

Info Lubelskie.

Pad door het Kampinoski Nationaal Park

Mazovië – het groene hart van Polen

Mazowieckie, gelegen in centraal-Polen, is een regio rijk aan landschappelijke en culturele diversiteit, ideaal om te voet of op de fiets te ontdekken. De hoofdstad Warschau biedt talloze wandel- en fietspaden die je door historische achterafstraatjes, moderne wijken en groene plekken van de stad leiden.

Buiten Warschau, in Mazovië, is het de moeite waard om de schilderachtige fietsroutes langs de Wisła te verkennen, die natuurlijke schoonheid combineren met historische bezienswaardigheden. Voor actieve toeristen zijn er talloze routes in het Kampinos Nationaal Park. Dit is een paradijs voor natuurliefhebbers, waar je duinen en moerassen kunt bewonderen, evenals gedenkplaatsen van de Tweede Wereldoorlog. Als enige in Europa ligt dit uitgestrekte woud in de directe omgeving van de hoofdstad. Ook de moeite waard zijn de paden door het Kozienice Landschapspark en de Koninklijke Bronnen, gelegen in het zuidelijke deel van Mazovië, of het pad langs de rivier de Bug.

Daarnaast zijn er thematische routes, zoals de Chopin-route, de route van de hertogen van Mazovië, de industriële route of de filmroute, die bezoekers niet alleen in staat stellen om de steden en dorpen te bewonderen, maar ook om de boeiende geschiedenis van de regio te leren kennen.

Mazovië, met zijn culturele en natuurlijke rijkdom, is een ideale plek om te voet of op de fiets te ontdekken en biedt bezoekers talloze mogelijkheden voor actieve ontspanning in de schoot van de natuur. (Foto: ©MROT)

Info Mazovië.

Wandelen rond de Biaklo-berg in Silezië

Silezië – een regio vol (groene) verrassingen

De woiwodschap Silezië, gelegen in het zuiden van Polen, is een regio vol verrassingen. Met een rijk toeristisch aanbod voor alle weersomstandigheden en seizoenen zal niemand zich hier vervelen. Liefhebbers van fietsen, klimmen en kanoën kunnen hun hart ophalen, omringd door middeleeuwse kastelen, forten en wachttorens op de Adelaarsnestenroute. Cultuurliefhebbers ontdekken de schatten van eeuwenoude geschiedenis en traditie in de Beskiden. Actieve toeristen zullen genieten van de wandel- en fietspaden in de bergen, goed geprepareerde skipaden in de winter en adembenemende uitzichten het hele jaar door.

De steden in de regio openen hun deuren voor liefhebbers van levendige plekken. Hier mengt architectuurgeschiedenis met moderniteit. De Route van Industriële Monumenten – de interessantste route voor industrieel erfgoedtoerisme in Polen – neemt je mee op een reis door de tijd. Tijdens de ontdekkingstocht door Silezië wordt de toerist door de maag naar het hart geleid door de specialiteiten van een van de meest herkenbare regionale keukens van Polen. Silezië is een aantrekkelijk en natuurrijk gebied. De regio heeft talloze landschapsparken, natuurreservaten, waarvan Łężczok en Barania Góra de grootste zijn, en Natura 2000-gebieden, die vogelhabitats beschermen.

Wandelroutes zijn in bijna elk deel van de regio te vinden, maar de interessantste zijn uitgezet langs de rivieren Wisła, Oder en Warta en in de Beskiden.

Liefhebbers van recreatief of sportief fietsen zullen genieten van de Adelaarsnestenroute, de IJzerfietsroute en MTB Enduro-routes. (Foto: ©www.slaskie.travel-T. Renk)

Info Silezië.

Fietsen in Warmië en Mazurië

Mooiste routes in het Land van Duizend Meren

Warmië en Mazurië combineert geschiedenis en moderniteit met natuur die rust geeft. In deze regio kun je landschappen bewonderen die ongeëvenaard zijn. De bekendste toeristische attracties zijn: de Grote Mazoerische Meren, het Elbląg-kanaal, de Krutynia-rivier, gotische vestingen en plaatsen die verband houden met Copernicus.

De regio is ideaal voor alle vormen van fietsen en wandelen. Fietsen biedt vooral de mogelijkheid om grote afstanden af te leggen en tegelijk bijzondere plekken te bereiken met veel natuurschoon en bezienswaardigheden; talloze grote en kleine meren die diep in de bossen verborgen liggen; om historisch erfgoed in steden en dorpen te leren kennen; om uitzichten te bewonderen op schilderachtige weiden en dorpen gelegen tussen moreneheuvels.

Het fietstoerisme in deze regio wordt vergemakkelijkt door een uitgebreid netwerk van verharde en onverharde wegen met weinig autoverkeer. Het gebied zal zowel amateurfietsers, liefhebbers van familie-uitstapjes als liefhebbers van meer competitieve tochten tevreden stellen. Onder de vele fietsroutes zijn de Mazurian Cycling Loop, Green Velo, Warmian Lynostrada en routes rond het Elbląg-kanaal aanraders. (Foto: ©Mateusz Klimek)

Info Warmië en Mazurië.

fietsen in west-pommeren

West-Pommeren – ideaal voor een actieve vakantie

Het wojewódschap West-Pommeren ligt in het noordwesten van Polen, aan de kust van de Baltische Zee. Brede zandstranden aan de kust wachten hier op bezoekers, ideaal voor zowel actieve als meer ontspannende recreatie. Rivieren, meren en bossen zijn een paradijs voor natuurliefhebbers, en nationale parken (Wolin en Drawa), landschapsparken en natuurreservaten maken het mogelijk om verschillende soorten fauna en flora te bewonderen, die vaak niet in andere gebieden te zien zijn.

De hoofdstad van de regio is Szczecin – een stad vol historische monumenten en groen, bekend als het “Parijs van het noorden” vanwege het specifieke stratenplan.

Er lopen verschillende opmerkelijke culturele routes door de regio: De Griffioenenroute, de Vuurtorenroute, de Europese Bakstenen Gotische Route of de Pommerse Jakobsroute.

Actieve toeristen kunnen genieten van fietsen, wandelen, nordic walking, kanoën, paardrijden en verschillende uitstekende golfbanen. Watersportliefhebbers komen ook aan hun trekken met windsurfen, kitesurfen en zeilen.

Fietsroutes in de regio zijn goed geprepareerd en zijn aanraders voor zowel beginnende als ervaren fietsers. West-Pommeren biedt vijf fietsroutes – de Velo Baltica, Blue Velo, Westelijke Merenroute, Oude Spoorlijnroute en de route rond de baai van Szczecin, die zo zijn aangelegd dat ze gecombineerd kunnen worden, afhankelijk van de lengte van de afgelegde afstand en het aantal dagen dat aan de tocht wordt besteed. Natuurlijk hoeven niet alle dagen volledig op de fiets te worden doorgebracht. Het is de moeite waard om tijd in te plannen om uit te rusten aan het water of om attracties te bezoeken die in de regio niet ontbreken.

Info West-Pommeren.

In samenwerking met:

logo Polen
logo Silezië
logo Warmië en Mazurië
logo west-pommeren2
logo Malopolska
logo Neder-Silezië
logo mazovia
logo Lubelskie