Catalonië, de reis van je leven
Catalonië, de reis van je leven

Catalonië, de reis van je leven

Het gematigde klimaat, het bergachtige terrein met prachtige uitzichten en de rijke cultuur maken Catalonië de perfecte bestemming om te wandelen en fietsen. Je bent van harte welkom om de stand van Catalonië (3.E40) te bezoeken op de Fiets en Wandelbeurs!

Tips: 3 x heerlijk wandelen in Catalonië

Wandelen in het Montgrí-gebergte in Catalonië

Op deze route kun je genieten van een prachtig uitzicht over de hele vlakte van Empordà. Je kunt het landschap bewonderen tijdens de klim naar het kasteel van Montgrí en je passeert het natuurgebied van de Duinen. Deze gevarieerde route combineert alle attracties van het Montgrí-gebergte: geschiedenis, cultuur, traditie en natuurlijke ruimte.

Soort route: rondwandeling
◦ Afstand: 10,77 km
◦ Geschatte totale tijd: 4 uur en 10 minuten
◦ Hoogteverschil: +387 m
◦ Bewegwijzering: GR (groene en witte markeringen) en SL (groene en witte markeringen). Er staan ook wegwijzers langs de hele route
◦ Lees hier meer over deze route.

🍷Niet te missen: de DO Empordà-wijnroute. Verken meer dan 30 wijnhuizen in de regio waar je je kunt onderdompelen in een scala aan unieke en originele activiteiten, zoals enokayaking, winefulness, fietstochten door wijngaarden, historische wijntours en workshops voor het proeven van aromatische planten en wijn.

Costa Daurada –
Kastelen van l’Alt Gaià

De Gaià-rivier en haar vallei waren meer dan twee eeuwen lang een grensgebied tussen christenen en moslims en concentreerden in feite de hoogste dichtheid aan middeleeuwse verdedigingswerken in het land. Tegenwoordig is dit een dunbevolkt en wild gebied, met forten en panoramische uitzichten die de wandelaar zullen verrassen. Gelegen op een strategische positie, biedt het weidse uitzichten, van Montserrat in het noorden tot Tarragona in het zuiden, met uitzicht op de Middellandse Zee.

◦ Soort route: rondwandeling
◦ Afstand: 13 km
◦ Geschatte totale tijd: 4 uur en 10 minuten
◦ Lees hier meer over deze route.

⛪Niet te missen: bezoek het prachtige Santes Creus-klooster (een van de drie kloosters van de cisterciënzerroute)

wandelen in de Alt Gaia
Kerk in de Catalaanse Pyreneeën

Catalaanse Pyreneeën –
De Romaanse route

De route verbindt de dorpen van de Vall de Boí en passeert alle Romaanse kerken en kluizen die door UNESCO tot Werelderfgoed zijn verklaard. Er zijn nog ruim tweeduizend gebouwen overgebleven, waaronder kerken, kloosters en civiele gebouwen, en een collectie schilderijen die uniek is in de wereld. Deze collectie wordt bewaard in het Nationale Kunstmuseum van Catalonië.

◦ Soort route: rondwandeling
◦ Afstand: 15 km
◦ Geschatte totale tijd: 5 uur
◦ Bewegwijzering: wegwijzers langs de hele route
◦ Lees hier meer over deze route

👁️Niet te missen: bezoek de negen kerken uit de 11e en 12e eeuw die een ongewone eenheid vormen: de gebouwen zijn eenvoudig en functioneel, en de klokkentorens zijn slank en elegant. Meer info hierover vind je hier.

Tips: 3 x fietsend genieten in Catalonië

Fietsers passeren een oude traintunnel in Catalonië

Landschap van Barcelona
De Groene Weg langs de rivier de Llobregat

Deze aangename en zeer gemakkelijke route loopt langs een klein deel van de oude spoorlijn, die aan het einde van de 19e eeuw werd gebruikt voor het transport van steenkool en cement naar Barcelona. Langs de route passeer je drie tunnels, bossen en de buitengewone Pedret-brug naast de prachtige kerk van Sant Quirze.

◦ Kenmerk: recreatief fietstoerisme – familie
◦ Type route: lineair
◦ Afstand: 12 km
◦ Geschatte totale tijd: 2 uur
◦ Hoogteverschil: +105m
◦ Bewegwijzering: witte en rode markeringen (GR 270) van Cal Rosal tot het einde van de Greenway.
◦ Lees hier meer over deze route

👁️Niet te missen! Bezoek de verschillende textielkolonies die zich ontwikkelden langs de rivier de Llobregat tijdens de tweede helft van de 19e eeuw, een sleutelperiode voor de industrialisatie van de regio.

Terres de l’Ebre –
Van Amposta naar de lagune van Encanyisada

Deze route, die langs de oever van de rivier de Ebro loopt, was nauw verbonden met het transport van de in de Delta del Ebro verbouwde rijst stroomopwaarts en schaarse materialen in de delta (stenen, hout, enz.) stroomafwaarts.
Onderweg bezoek je ook een van de meest kenmerkende gebouwen in de Delta del Ebro, het Casa de Fusta (houten huis), gebouwd eind jaren twintig, de lagune van L’Encanyissada en het vissersdorpje La Ràpita.

◦ Kenmerk: recreatief fietstoerisme – familie
◦ Soort route: rondrit
◦ Afstand: 55,7km
◦ Geschatte totale tijd: 5-6 uur
◦ Stijging/daling: +16m / -16m
◦ Lees hier meer over deze route.

🌾Niet te missen: proef de heerlijke delta-gastronomie, het paradijs van rijst!

Fietsen in de Catalaanse regio Terres de l'Erbe
Fietsers in Val d'Aran in Catalonië

Val d’Aran –
Door de valleien van Garona, Varradós en Unholà

Een mooi rondje van bijna 50 km door verschillende pittoreske dorpjes van Val d’Aran: Gausach, Bagergue, Salardú… Deze route vermijdt sommige stukken moeilijke trails om het geschikter te maken voor gravelbikes. Je kunt de route starten in elk van de dorpen die ze doorkruist.

◦ Kenmerk: mtb/gravel
◦ Soort route: rondrit
◦ Afstand: 49 km
◦ Geschatte totale tijd: 3:45 uur
◦ Hoogteverschil: 1.311 m
◦ Bewegwijzering: Ja, maar van Bagergue naar Vielha is de route niet bewegwijzerd, deze loopt langs de kant van de doorgaande weg.
◦ Lees hier meer over deze route.

🧀Proef het: Hormatges Tarrau, een ambachtelijke kaasfabriek in Bagergue waar je de typische Aranese kaas kunt proeven en kopen.

Voor meer informatie: