headerbeeld Wandelroute van het Jaar ©WandaWandelt

Shortlist Wandelroute van het Jaar

Ondanks het feit dat de Fiets en Wandelbeurzen niet doorgaan in februari 2022, blijft de jury naarstig op zoek naar ‘de beste nieuwe wandelroute van de Benelux’. De shortlist bevat vijf routes die nog kans maken op de eretitel.

In totaal zijn er 13 kandidaturen ingediend voor de verkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2022. Het gaat om routes die tussen november 2020 en september 2021 nieuw zijn gerealiseerd of ingrijpend zijn gewijzigd.

De uitverkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Doel is overheden en andere instanties te stimuleren om kwalitatief goede routes uit te zetten. De datum van de prijsuitreiking wordt nog bekendgemaakt. (headerfoto ©WandaWandelt, Dutch Mountain Trail)

Shortlist 2022

Biesboschpad (NL)

Zeshonderd jaar geleden braken de dijken door en overspoelde de Sint-Elisabethvloed het poldergebied ten zuiden van Dordrecht. 72 dorpen werden van de kaart geveegd en er ontstond een binnenzee. Later werden grote stukken land weer op het water heroverd. De wetlands van De Biesbosch zijn nu een Nationaal Park. Het Biesboschpad is een 169 km lange Streek GR die de sporen volgt van deze watersnood uit 1421 en de strijd van de mens tegen het water illustreert.

Info: Wandelnet.nl

Dutch Mountain Trail (NL)

In korte tijd is de Dutch Mountain Trail erg populair geworden onder wandelaars die wel van een uitdaging houden. Deze meerdaagse tocht werd ter gelegenheid van het Dutch Mountain Festival uitgezet. De tocht van 101 kilometer verbindt Seven Summits (toppen) tussen station Eygelshoven en station Maastricht, met 1546 hoogtemeters. Op deze route ervaar je het berggevoel, je wandelt langs beken, over (alpen)weiden, langs rotswanden en krijgt regelmatig spectaculaire uitzichten te zien. De route is nog nauwelijks bewegwijzerd, maar te lopen met de wandelgids en GPX track.

Info: Dmff.eu

La Lesse et La Lomme par les GR (BE)

Nieuw thematisch Grote Routepad over de Lesse (bijrivier van de Maas) en de Lomme, op haar beurt een bijrivier van de Lesse. De gids ‘La Lesse en La Lomme par les GR‘ is in het Frans uitgegeven door de Franstalige vereniging van de Grote Routepaden in België. Het pad is opgesplitst in een deel Lesse (105 km) en een deel Lomme (60 km). De GR17 is deels gebaseerd op bestaande GR-paden zoals de GR14, GR151, GR126, GR129 en de (streek) GRP129 maar bevat ook 88 km aan nieuwe paden (53%) van het totale traject. Dit rood-wit bewegwijzerd pad is stroomafwaarts beschreven in een uitstekend gedocumenteerde topogids. Daarnaast zijn er 10 rondwandelingen die aansluiten op de GR17, goed voor nog eens 195 km aan wandelavontuur.


Info: Grsentiers.org

Hondsrugpad (NL)

Het Hondsrugpad (166 km) is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Het loopt van Groningen naar Meppen, juist over de Duitse grens en gaat vandaar verder naar Osnabrück. Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden, de 5000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners. Het doorkruist ook het indrukwekkende grensoverschrijdende veengebied dat toont hoe Drenthe er in de oertijden uitgezien heeft.


Info: De Hondsrug.nl

Ons Kloosterpad (NL)

In het oosten van de provincie Noord-Brabant bevinden zich veel kloosters, waarvan een aantal nog bewoond is. 2021 was het jaar van de kloosters en ter gelegenheid daarvan werd de 330 km lange wandelroute Ons Kloosterpad samengesteld. Het traject gebruikt het knooppuntennetwerk en voert langs 50 (voormalige) kloosters en abdijen en door de afwisselende landschappen van Noord-Brabant. Een Bindboek verbindt je met verhalen, beelden en herinneringen aan de bijzondere plekken langs het traject.


Info: Visitbrabant.com 
Info: Brabantskloosterleven.nl

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde wandelroute gewandeld waarvan je vindt dat die de titel Wandelroute van het Jaar verdient? Vertel het de jury via wandelroute@fietsenwandelbeurs.com!

De jury

Gilbert Roels
(voorzitter)

Is voorzitter van een wandelclub in zijn woonplaats. Hij organiseert daarvoor meerdaagse wandelingen en geleide dagtochten in diverse Europese landen. Daarnaast is hij al sinds 1994 jaar reporter voor het toeristisch vakblad Travel Magazine en sinds 2013 journalist voor de Wandelkrant. Gilbert heeft de wandelmicrobe meegekregen van zijn vader. Die nam hem mee op wandelingen in de groene rand van zijn geboortedorp Merchtem.

Christina Bloem

Is, behalve (eind)redactrice bij het tijdschrift Op Weg, gids in de mergelgrotten van Maastricht. Als gepassioneerd wandelaar heeft ze een voorkeur voor themawandelingen en pelgrimstochten. Spanje en Zwitserland zijn haar favorieten. Maar ook dichter bij huis wandelt zij veel en graag. Daar verbaast zij zich telkens weer dat de routemakers er in slagen om in dichtbevolkte en industriële regio’s toch nog schitterende nieuwe wandelroutes te ontwikkelen. Christina woont en werkt als Nederlandse al vele jaren in België.

Wanda Catsman

Op haar populaire wandelblog wandawandelt.nl heeft Wanda Catsman al heel wat mensen geïnspireerd. Ze schrijft onder meer over de leukste routes, de mooiste wandelbestemmingen en de handigste uitrusting. Met haar Zeeuwse roots heeft ze een nuchtere kijk op het leven. Nieuwsgierig en enthousiast, trok ze er al vroeg op uit om meer van de wereld te ontdekken. Als tiener wandelde ze al heel wat af. Het wandelvirus is daarna nooit weggegaan.