headerfoto verkiezing van de Fietsroute van het Jaar, ©Jessica de Korte

Royal Canal Greenway is Fietsroute van het Jaar 2022

De Royal Canal Greenway in Ierland is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2022. Dat maakte de jury op 9 april 2022 bekend tijdens de online ‘Kick-off van het fiets- en wandelseizoen’ op Hicleholidays.com.

B&B aan de Royal Canal Greenway

Fietsen langs het Royal Canal

De Royal Canal Greenway loopt van Maynooth (iets ten westen van Dublin) naar Cloondara en Longford in Ierland. De route langs het Royal Canal is ruim 130 kilometer lang en gaat bijna geheel over fietspaden. De smalle waterweg slingert door een mooi en gevarieerd landschap, met weilanden, bossen, heidevelden en veengebieden. Onderweg kom je negentig oude bruggen en meer dan dertig sluizen tegen. Je ziet een typisch Iers landschap met stenen muurtjes, schapen en ruïnes. En ‘s avonds zitten de bewoners, geheel volgens de Ierse traditie, relaxed aan een pint.

Bewegwijzering in oude stijl

Volgens de jury hebben de routemakers goed nagedacht over wat de recreatieve fietser wil. ‘De bewegwijzering is duidelijk (heel leuk, in oude stijl), overal staan bankjes, het wegdek is fijn (asfalt en gravel) en bordjes wijzen de weg naar horeca’, aldus het juryrapport.

Ook viel het de jury op dat het fietspad niet alleen door toeristen wordt gebruikt. ‘Het recreatief fietsen wint aan populariteit in Ierland. Op de Greenway zie je opvallend veel locals, van families tot wielrenners, die elkaar de ruimte geven.’

Over het oude jaagpad langs het Royal Canal

Support voor de route

Vooral de support van bewoners en ondernemers voor de route is volgens de jury mooi om te zien. ‘In een wat vergeten gebied is aanzienlijk meer bedrijvigheid ontstaan. Op veel plekken bevinden zich nu kroegen en restaurants en paardentrailers zijn omgebouwd tot hippe koffieplekken aan het water. Al het enthousiasme rond de Greenway maakt deze route geweldig om te fietsen.’

Voor meer informatie over de winnende route: Waterwaysireland.org.
Foto’s Greenway: ©Jessica de Korte

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Zij wil hiermee overheden en andere organisaties stimuleren kwalitatief goede routes uit te zetten.

Overige genomineerden

Badischer Weinradweg

Badischer Weinradweg (Duitsland)
470 km van Bazel naar Laudenach

De route gaat over de flanken van bergrug Isteiner Klotz door een van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland. Het is af en toe klimmen geblazen, maar de fietser krijgt er prachtige vergezichten voor terug, over de Rijn tot diep Frankrijk in.


Badische-weinstrasse.de

Stadhuis van Leuven Vlaanderenroute

Vlaanderenroute
925 km door Vlaanderen

De fietser beleeft de veelzijdigheid van Vlaanderen, met zijn beroemde steden en fraaie landschappen. De route gaat onder meer door de Kempen, de voormalige mijnstreek van Belgisch-Limburg, de heuvels van Haspengouw, het Pajottenland van de schilder Bruegel en de Vlaamse Ardennen.

Vlaanderenmetdefiets.be

LF Waterlinieroute

LF Waterlinieroute (Nederland)
410 km van Edam naar Bergen op Zoom

De waterlinies moesten Nederland beschermen tegen de vijand. Bij dreiging werden brede stroken land onder water gezet. De route gaat door de landschappen uit die tijd, met oude inundatiekanalen, sluizen en betonnen schuilplaatsen.


Lfwaterlinieroute.nl

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde fietsroute gereden? En vind je dat die de titel Fietsroute van het Jaar verdient? Vertel het de jury via fietsroute@fietsenwandelbeurs.com!

Jury Fietsroute van het Jaar

Bert Sitters, voorzitter van de jury Fietsroute van het Jaar

Bert Sitters (voorzitter)

Bert Sitters schrijft als journalist artikelen voor dagbladen, reismagazines en fietsbladen. Ook geeft hij lezingen.
Voor reisorganisaties maakt hij verder fietsroutes. Voor toeristische evenementen geeft hij adviezen, organiseert en verzorgt hij de promotie.

Mirre Oost

Mirre Oost publiceert op haar website “De Nederlandse Toerist” de leukste fietsroutes van Nederland. Ze stippelt zelf routes uit en doet er in woord en beeld verslag van op www.deNederlandseToerist.nl.

Jessica de Korte, jurylid Fietsroute van het Jaar

Jessica de Korte

Jessica de Korte is journalist. Ze maakt reportages (tekst en beeld) voor onder meer Trouw, NRC, FietsActief, Vogelvrije Fietser en Het Laatste Nieuws. Ook heeft ze een uitgebreid Youtube-kanaal met fietsvlogs.
www.jessicadekorte.nl