Vänermeer in Zweden. Rondom het meer loopt de fietsroute Vänerleden

Drie genomineerden Fietsroute van het Jaar 2023

De Vänerleden in Zweden, de EuroVelo 5 in België en de Kastelenroute in Denemarken maken nog kans op de eretitel ‘beste fietsroute van 2023’.

Iedere route heeft haar eigen charme. Zo gaat de EuroVelo 5 dwars door Brussel, maar brengt hij de fietser ook door een rustiger België, over voormalige spoorbanen en jaagpaden. De Kastelenroute loopt over meerdere Deense eilanden, met heerlijke stranden, verrassende dorpen en bijzondere landhuizen. De Vänerleden – rondom het grootste meer van Zweden – is ideaal voor de meer avontuurlijke fietser.

De werkzaamheden aan nieuwe fietsroutes in Europa liepen in corona-tijd nog wel eens vertraging op. Daarom viel een aantal routes af, die hopelijk volgend jaar kunnen meedingen. Alsnog staan er drie echte juweeltjes op de nominatielijst. De juryleden beoordeelden de routes op criteria zoals bezienswaardigheden, wegdek, bewegwijzering, fietsfaciliteiten, bankjes en obstakels.

De genomineerden:

Kastelenroute (Denemarken), 660 km

Het eiland Fyn doet wat aan ‘onze’ Waddeneilanden denken. De fietser wordt getrakteerd op fraaie uitzichten over zee, strandjes, havens, pittoreske plaatsen en imposante landhuizen. In het binnenland kun je boven de akkers roofvogels spotten. De route doet ook kleinere eilanden aan, die heel sfeervol zijn. Op Ærø fiets je bijvoorbeeld door een oude nederzetting met veel creatieve winkeltjes. Vanaf de boot zijn met een beetje geluk dolfijnen te zien. Het wegdek is geschikt voor de meeste soorten fietsen, maar af en toe zitten er gravelpaden tussen, die langs de mooiste plekken voeren. De route is duidelijk aangegeven met een kasteel op de bordjes. (Foto ©Stefan Maas)

EuroVelo 5 (België), 407 km

De EuroVelo 5 brengt de fietser van het westen naar het oosten van België, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen. Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar de zwaardere stukken zijn kort en hebben iets authentieks.

Beeld van de EuroVelo 5 route in België, genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar
Kamperen aan het Vänermeer in Zweden tijdens een tocht over de Vänerleden

Vänerleden (Zweden), 640 km

De Vänerleden loopt rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden. Je fietst niet vaak naast de oever, maar slingert langs een hoop andere meren. De route gaat door ruige bossen en golvende weilanden, met overal falurode houten huizen. Het wegdek bestaat vaak uit gravel en er zijn klimmetjes. Niet voor iedereen geschikt, maar perfect voor de meer avontuurlijke fietser. Je komt kilometers lang niemand tegen, alleen een paar herten en roofvogels. In de zomer wordt op bijzondere plekken – van een watermolen tot een oude papierfabriek – koffie met zelfgemaakte taart geserveerd. Aan het meer liggen mooie campings. Niet alleen de natuur en bezienswaardigheden maken het fietsen tot een feestje, ook de Zweden zelf. (Foto ©Jessica de Korte)

Fietsroute van het Jaar

De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Op vrijdag 24 februari maakt de jury de winnaar bekend tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs in Utrecht.

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde fietsroute gereden? En vind je dat die de titel Fietsroute van het Jaar verdient? Vertel het de jury via fietsroute@fietsenwandelbeurs.com!

Jury Fietsroute van het Jaar

Bert Sitters, voorzitter van de jury Fietsroute van het Jaar

Bert Sitters (voorzitter)

Bert Sitters schrijft als journalist artikelen voor dagbladen, reismagazines en fietsbladen. Ook geeft hij lezingen.
Voor reisorganisaties maakt hij verder fietsroutes. Voor toeristische evenementen geeft hij adviezen, organiseert en verzorgt hij de promotie.

Mirre Oost

Mirre Oost publiceert op haar website “De Nederlandse Toerist” de leukste fietsroutes van Nederland. Ze stippelt zelf routes uit en doet er in woord en beeld verslag van op www.deNederlandseToerist.nl.

Jessica de Korte, jurylid Fietsroute van het Jaar

Jessica de Korte

Jessica de Korte is journalist. Ze maakt reportages (tekst en beeld) voor onder meer Trouw, NRC, FietsActief, Vogelvrije Fietser en Het Laatste Nieuws. Ook heeft ze een uitgebreid Youtube-kanaal met fietsvlogs.
www.jessicadekorte.nl