Fietsroute van het Jaar 2022: Royal Canal Greenway

Dinant, gelegen aan de EuroVelo 5 in België

EuroVelo 5 in België is Fietsroute van het Jaar 2023

De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht bekroond met de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar 2023’.

Nog drie routes waren in de race voor de verkiezing. Naast de EuroVelo 5 in België waren dat de Kastelenroute op onder meer het Deense eiland Fyn en de Vänerleden rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden.

De winnaar:

EuroVelo 5 (België), 407 km

De EuroVelo 5 brengt de fietser van het westen naar het oosten van België, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen. Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar de zwaardere stukken zijn kort en hebben iets authentieks.

Beeld van de EuroVelo 5 route in België, genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar

De jury: ‘Enorme afwisseling…’

De juryleden, bestaande uit de (fiets)reisjournalisten Jessica de Korte, Mirre Oost en Bert Sitters, waren bijzonder gecharmeerd van de enorme afwisseling van de route. Zo tref je volop natuur, industrieel erfgoed én fiets je door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant. Ook is het fijn dat een groot deel van de route over fietspaden gaat.

Verder scoorde de route hoog op bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met ov, voorzieningen (denk aan bankjes en picknicktafels) en de aanwezigheid van informatieborden. Er zijn niet overal campings, maar aardig wat bewoners zijn aangesloten bij Campspace. Hierdoor kun je op veel plekken in iemands tuin je tentje opzetten.

Info: Eurovelobelgium.be

Fietsroute van het Jaar

De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. De jury maakt de winnaar bekend tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Nederland.

De winnaars tot en met 2023


2023 EuroVelo 5 – Via Romea Francigena in België
2022 Royal Canal Greenway (Ierland)
2021 IJzeren Gordijnroute van Gmünd in Oostenrijk naar Bratislava in Slowakije
2020 La Dolce Via (Frankrijk)
2019 N8 Oostzeeroute (Denemarken)
2018 Kattegattleden (Zweden)
2017 La Vélo Francette (Frankrijk)
2016 Van Goghroute (Nederland)
2015 Alpe Adria Radweg (Oostenrijk en Italië)
2014 Vennbahn (Duitsland, België en Luxemburg)
2013 Vélodyssée (Frankrijk)
2012 Havelradweg (Duitsland)
2011 Radwegenetz Dahner Felsenland (Duitsland)
2010 Voie verte Trans-Ardennes (Frankrijk)

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde fietsroute gereden? En vind je dat die de titel Fietsroute van het Jaar verdient? Dan kun je die voordragen bij de jury. Kijk voor de criteria en het aanmeldformulier op Hicle-events.com.

Jury Fietsroute van het Jaar

Bert Sitters, voorzitter van de jury Fietsroute van het Jaar

Bert Sitters (voorzitter)

Bert Sitters schrijft als journalist artikelen voor dagbladen, reismagazines en fietsbladen. Ook geeft hij lezingen.
Voor reisorganisaties maakt hij verder fietsroutes. Voor toeristische evenementen geeft hij adviezen, organiseert en verzorgt hij de promotie.

Mirre Oost

Mirre Oost publiceert op haar website “De Nederlandse Toerist” de leukste fietsroutes van Nederland. Ze stippelt zelf routes uit en doet er in woord en beeld verslag van op www.deNederlandseToerist.nl.

Jessica de Korte, jurylid Fietsroute van het Jaar

Jessica de Korte

Jessica de Korte is journalist. Ze maakt reportages (tekst en beeld) voor onder meer Trouw, NRC, FietsActief, Vogelvrije Fietser en Het Laatste Nieuws. Ook heeft ze een uitgebreid Youtube-kanaal met fietsvlogs.
www.jessicadekorte.nl