Waeslandroute: sporen van eeuwen strijd om de Schelde-toegang – Fiets en Wandelbeurs
Wandelaar op de Waeslandroute

Waeslandroute: sporen van eeuwen strijd om de Schelde-toegang

Joost Vermeulen

vrijdag 15:30 uur en zaterdag 10:30 uur, Zaal 6

Op het eerste deel van de streekroute Waes- en Reynaerdland zijn de Schelde en zijn zijrivier de Durme voortdurend je begeleider. Sinds een aantal jaren is het stroomgebied van de Durme een beschermd natuurgebied. En dat is te merken. De rietkragen, uiterwaarden en moerasbossen zijn een paradijs voor watervogels. Vlak voordat de Durme in de Schelde uitwatert, steek je met een veerpont deze rivier over. Via een oude zandrug daal je daarna af naar de oever van de Schelde. Die volg je om pas ter hoogte van Beveren landinwaarts af te buigen.

We betreden dan het Waesland, een oeroud polderlandschap. Bolle polders doorsneden met kreken. Smalle kasseienwegen, met Vlaamse lintbebouwing. Je komt langs de westelijke forten van de Stelling van Antwerpen, Steendorp en Haadonk. Restanten van de Eerste Wereldoorlog. Voorbij Sint-Niklaas kom je sporen tegen van nog oudere oorlogen. De Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog. Het laatste stuk van de route volgt de Nederlands-Belgische grens om tenslotte in Hulst te eindigen.

En passant kom je ook de sporen tegen van een oude middeleeuwse sage. Want het verhaal van de Vos Reynaerde zou zich in deze streken hebben afgespeeld.


portret Joost Vermeulen

Joost Vermeulen