20e editie Fiets en Wandelbeurs
logo Fiets en Wandelbeurs Nederland
20e editie Fiets en Wandelbeurs

20e editie Fiets en Wandelbeurs

In 2025 vieren wij de 20e editie van de Fiets en Wandelbeurs in Nederland!

Wie jarig is trakteert, daarom hebben wij een aantal leuke acties gepland.
Zie hieronder onze verjaardagskalender.

Ook bieden we tijdens de beursdagen onderdak aan het Fietsers Museum en historische rijwielen van de vereniging De Oude Fiets, plus lezingen over vooroorlogse reizigers en de eerste, echte Nederlandse wandelaar.

20e verjaardag decoratie

20 dagen korting

Wij geven 20 dagen lang korting op de toegangsticket.

Geldig t/m 2 december 2024

Bestel het Voordeelticket (uitsluitend online) via deze actiepagina.

Poolse stuntfietser op de Fiets en Wandelbeurs

Krijg een gratis kaartje!

Heb jij een oude beursfoto* van jezelf of een familielid (niet later dan 2010), dan kan jij een gratis kaartje voor de Fiets en Wandelbeurs winnen!

Bekijk deze pagina voor meer informatie.

*1 kaartje per huishouden, per foto

Terug naar vroeger: oude foto uit een fotoboek

Fotowedstrijd

Vanaf 10 december begint onze fotowedstrijd. Pak de oude fotoboeken er maar weer bij, want wij zijn op zoek naar de leukste fiets- en wandelvakantiefoto’s van vroeger! De winnaar wint een mooie 100 euro waardebon.

Zie meer informatie hier.

Valentijnsbloemetje

Valentijnsbloemetje

De eerste beursdag valt op 14 februari, Valentijnsdag. Misschien wil jij je partner wel verrassen met een leuk bloemetje? Deze kan je vanaf 10 januari meebestellen in de ticketshop, en ophalen bij de informatiebalie in hal 8 op vrijdag 14 februari 2025.

AI afbeelding van vakantiefietser

Win een… grote prijs!

Nog even geduld, wij maken deze grote winactie op 27 januari bekend…

Koffie, of thee, met appeltaart tegen een gunstig tarief in Jaarbeurs

Koffie & appeltaart

Bij een verjaardag hoort taart, vandaar dat wij een mooie korting hebben geregeld bij de Jaarbeurs.

Haal koffie, of thee, en appeltaart bij het Moments cateringpunt voor een combi-deal!

Er is geen voucher nodig, de combi-deal staat aangekondigd bij dit cateringpunt.

In deze lezing gaat Flip van Doorn in op de ontwikkelingen in de wandelwereld, van 1875 tot 2025.


Flip van Doorn stapt tijdens zijn lezing figuurlijk in de voetsporen van de eerste Nederlandse wandelaar, dominee Jacobus Craandijk. De wandelpionier liep door het laat-negentiende-eeuwse landschap, dat in snel tempo veranderde als gevolg van industrialisatie en modernisering. Hij zette zo vele duizenden in beweging, en later zelfs honderdduizenden. Flip gaat in op de ontwikkelingen in de wandelwereld van 1875 tot 2025. Zijn lezing is een must-visit voor iedereen die benieuwd is naar de Nederlandse wandelgeschiedenis.

Naar de lezing

Jaco Berveling gaat in op de jonge wandelaars en fietsers die in de periode 1905-1935 massaal op wereldreis gingen.


Al fietsend of wandelend de wereld verkennen, het lijkt een relatief nieuw fenomeen. Maar al vóór WOII sloegen jonge Nederlanders de deur achter zich dicht om soms jarenlang trektochten in het buitenland te maken. Wetenschapsjournalist Jaco Berveling schetst in zijn lezing een beeld van de wandelaars en fietsers die in de periode 1905 -1935 naar het buitenland trokken. De pers sprak indertijd zelfs van een ‘rage’ of een ‘globetrottermanie’. Berveling geeft wandel- en fietstips voor de reizigers die anno 2025 een eindje met de globetrotters van toen willen meewandelen of meefietsen.

Naar de lezing

Een van de panelen van het Fietsers Museum

Fietsen is zó gewoon in Nederland dat we nauwelijks beseffen wat voor unieke fietscultuur we hebben. Maar waar komen onze speciale fietsroots vandaan? Het antwoord krijg je in het Fietsers Museum, een initiatief van de Utrecht Bike Community (UBC). Je maakt kennis met Aletta Jacobs, een van de bekende Nederlandse feministen en fanatiek wielrijdster, de betekenis van de fiets voor de vrouwenemancipatie én met wereldfietsers die al vóór 1900 de grens overstaken om nieuwe streken te verkennen. Na een rondje in het museum is er maar conclusie mogelijk: onze schijnbaar doodgewone fietscultuur is uitermate ongewoon.

Info Utrecht Bike Community

Historische Rijwielvereniging De Oude Fiets

Ontdek op de vrijdag en de zaterdag (zondag niet aanwezig) de fascinerende geschiedenis van het rijwiel bij de stand van de Historische Rijwielvereniging De Oude Fiets in Hal 8. Van omafiets tot safety bike en van hoge bi tot vooroorlogse toerfietsen; er is een brede verzameling aanwezig van historische modellen, waarvan je op sommige een ritje over het fietsparcours mag maken. De vereniging telt circa 750 leden en legt de grens voor ‘oud’ op 40 jaar geleden. Of je nu een fervent fietsliefhebber bent, een geschiedenisliefhebber, of gewoon nieuwsgierig naar de wereld van het rijwiel: dit mag je niet missen!

Meer info: Oudefiets.nl.