De leukste beurs voor je actieve vakantie
vrijdag 28, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020 - Jaarbeurs Utrecht
De leukste beurs voor je actieve vakantie
vrijdag 28, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020 - Jaarbeurs Utrecht
Wandelroute van het Jaar

Shortlist Wandelroute van het jaar

Drie kandidaten zijn nog in de race voor de uitverkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2020. Het gaat daarbij om routes die tussen november 2018 en november 2019 nieuw gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd zijn. Op zaterdag 15 februari a.s., tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar. 

 

De genomineerden

 – in willekeurige volgorde –

Gilbert van Schoonbekepad (De Wandelmaker)

Het Gilbert van Schoonbekepad is een 244 km lange wandelroute die Antwerpen met Veenendaal verbindt. Gilbert van Schoonbeke (1519) heeft als stedenbouwkundige het gezicht van Antwerpen in belangrijke mate bepaald. Hij zou van keizer Karel toestemming gekregen hebben om in het Nederlandse Veenendaal grondstoffen zoals turf te halen, nodig voor de uitbreiding van Antwerpen. In 2019 werd zowel in Antwerpen als in Veenendaal zijn vijfhonderdste geboortedag gevierd. De afwisselende wandelroute is niet bewegwijzerd maar in twee richtingen beschreven en van kaartjes en veel achtergrondinfo voorzien. De vierdelige pdf-wandelgids, samen met de bijbehorende gpx-tracks is te downloaden via www.wandelmaker.nl.

Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland

Deze grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR loopt van de stad Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) via Beveren (provincie Antwerpen) naar de stad Hulst in Zeeland.
Na 20 jaar is de route nu volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden. Niet alleen is de route 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. Het parcours is op veel plaatsen grondig herzien en bovendien in beide richtingen beschreven.  Ook is er een gpx-track beschikbaar.
info: https://www.groteroutepaden.be/nl/route/81/streek-gr-waas--en-reynaertland.html

Nieuw Waterliniepad

Het nieuwe Waterliniepad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelingen zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Het nieuwe pad voegt twee bestaande paden samen tot één aantrekkelijke route: het ‘oude’ Waterliniepad en het streek-pad Stelling van Amsterdam. Dat zorgt voor 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Info: www.wandelnet.nl/waterliniepad.

 

De jury zal deze routes en bijbehorende gidsen, kaarten, eventuele websites en ander ondersteunend materiaal verder onderzoeken, zo nodig met nog extra verkenningen op het terrein. Dat gebeurt op basis van een twintigtal criteria.

De uiteindelijke winnaar volgt het Romeinse Limespad op, de Wandelroute van het Jaar 2019.

De Criteria

  • meerdaagse routes of combinatie eendaagse routes die omwille van originaliteit, thematische samenhang en belevingswaarde een aantrekkelijk wandelaanbod vormen
  • routes korter dan 30 km komen niet in aanmerking, tenzij ze deel uitmaken van een breder project
  • wandelnetwerken komen enkel in aanmerking als ze meer zijn dan een inventaris van wandelvriendelijke of verkeersluwe wegen en paden
  • nieuwe of sterk vernieuwde routes die gefinaliseerd zijn tussen november 2017 en november 2018
  • trajecten die voor minstens de helft over Belgisch, Nederlands of Luxemburgs grondgebied lopen

Om je als wandelaar op weg te helpen naar een verrassende wandelbeleving mochten zowel wandelgidsen, kaarten als downloadbare digitale bronnen ingezet worden. 

Eerdere winnaars

2019: Romeinse Limespad
2018: Een wandeling rondom Zuid-Limburg
2017: Frieslandpad
2016: Geopaden op de stuwwal
2015: De mooiste boswandelingen van Nederland' van Jan Ensing
2014: Het Watersnoodpad en Kroeglopers
2013: Streekpad De Brabantse Wal
2012: Noord-Hollandpad
2011: Het Reggepad en Dinkelpad
2009: Streekpad 9 Stelling van Amsterdam

De jury

Gilbert Roels  (Travel Magazine en wandelkrant.be - voorzitter)
Christina Bloem (tijdschrift Op Weg)
Wanda Catsman (wandawandelt.nl)
Isabelle Franssen (vereniging Rugzaklopers)

Lees meer...

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde wandelroute gelopen waarvan je vindt dat die de titel Wandelroute van het Jaar verdient? Vertel het de jury!

Lees meer....

 

 Themaland 2020

Logo Altijd gastvrij Runde Ecken unten

 Volg ons

 

Facebook logo Instagram logo Twitter logo Youtube logo

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief (ook voor gegevensbeheer)
captcha 

Om deze website zo goed mogelijk te laten functioneren, plaatsen wij enkele cookies. Meer weten? Lees verder....

×

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte onze aanbiedingen en activiteiten!

captcha 

foto: Meinema