Noorse pelgrimspaden in het spoor van Sint Olav – Fiets en Wandelbeurs
Tent op de route van het Sint Olavspad

Noorse pelgrimspaden
in het spoor van Sint Olav

Luc Gregroir

Pelgrims Zaal, vrijdag 11.30 uur

Sinds 1994 zijn historische wandelwegen in Noorwegen en Zweden verbonden met de geschiedenis van Sint Olav uitgewerkt als eigentijdse pelgrimsroute. Eindpunt van deze routes is de Nidaros-kathedraal in Trondheim.

In navolging van de Sint Jacobs-routes naar Santiago kregen ze in mei 2010 de status van ‘Europese Culturele Route’. Dankzij de publicaties van Ria Warmerdam werden de tochten over dit netwerk ook populair in de Lage Landen. Meer recent maakt Gea van Veen met haar gids en publicaties de routes ook een aantrekkelijk doel voor fietsers.

Aan de hand van de eigen ervaring bekijken we meer in het bijzonder de populairste route Gudbrandsdalsleden van Oslo naar Nidaros en het specifieke karakter van de Olavspaden.portret Luc Gregoir

Luc Gregoir

Luc Gregoir, ex-IT’er op (relatieve) rust, enthousiast fietser en wandelaar met een voorliefde voor Italië en Noord-Europa. Op het palmares onder meer een voettocht van Sicilië naar Trøndelag in centraal- Noorwegen. Lid van de redactie en routecommissie van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome.