De leukste beurs voor je actieve vakantie
vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 maart 2019 - Jaarbeurs Utrecht
De leukste beurs voor je actieve vakantie
vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 maart 2019 - Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en wandelnieuws bij Atout France

Frankrijk heeft enorm veel te bieden voor fiets- en wandelliefhebbers. In Hal 3 tref je het Frankrijkpaviljoen die bestaat uit twee grote stands boordevol fiets- en wandelinformatie. Wat kom je er tegen en wat is er nieuw in 2019? Maak alvast je keuze!

 

Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes heeft alles. Grote steden als Lyon, de hoogste Europese berg Mont-Blanc, de ruige natuur van Drôme en Ardèche, de romantische Provence en de vulkanische Auvergne.

Voor fietsers is de regio een walhalla. Er zijn 12 verkeersluwe véloroutes  oftewel voies-vertes, 2.480 km in totaal. Hiervan horen 580 km bij het EuroVélo-netwerk. In het fietsgebied bevinden zich mythische cols, bekend van de Tour de France en ook zes grote ATB-trajecten.
Het gebied is ook ideaal voor lange wandeltochten, met 13.500 km aan GR®- en GRP®-routes en trajecten als het Stevenson-pad, de Grande Traversée des Alpes, het Hugenotenpad en de routes naar Santiago de Compostella.

 

Vernieuwde ATB-route door het Centraal Massief

De Grande Traversée du Massif Central  - GTMC - is tegenwoordig nog langer en spectaculairder voor (E-)ATB’ers. Het goed bewegwijzerde parcours is nu 1.380 km lang en loopt van de grote meren van de Bourgogne tot de warme stranden van de Middellandse Zee.

 

France Vélo Tourisme: de beste site voor alle details

Met behulp van de nieuwe site www.francevelotourisme.com is een Frans fietsweekend of een Franse fietsvakantie zo georganiseerd.
Via de site - ook in het Engels - vind je de beste routes, passend bij je niveau en dat van je vrienden of gezinsleden. Hij brengt je alle technische en toeristische details en je hoeft niet verder te zoeken voor de beste routekaarten.
Het logo ‘Accueil Vélo’ wijst je op de beste overnachtingsadressen, verhuur- en reparatiebedrijven, restaurants en bezienswaardigheden onderweg. Het gaat inmiddels om zo’n 3.400 aangesloten adressen in het hele land. Kortom: venez pédaler in 2019 in Frankrijk!
Er wordt hard gewerkt aan een Nederlandse vertaling van de nieuwe site, die ook 100% functioneert op je telefoon, met een betere routebeschrijvingen dan ooit.

 

De Véloscénie Parijs - Mont Saint-Michel: een fantastische rit

De Véloscénie biedt het perfecte scenario voor een unieke rit over meer dan 450 km aan fietspaden, voies vertes en rustige, goed bewegwijzerde kleinere wegen. Vanaf de Notre Dame in Parijs trap je jezelf naar het westen, via een route vol kastelen, tuinen, natuurparken, mooie dorpen en stadjes. Met aan het eind de allermooiste beloning: het wereldwonder Mont Saint-Michel, een Unesco-werelderfgoed.

Nieuw : Een nieuwe Engelstalige website over de Véloscénie, met functionaliteiten als een kilometerteller, routesuggesties en alle benodigde informatie voor je eigen Parijs - Mont Saint-Michel! Bekijk het op www.veloscenic.com   

Fietsroute La Loire à Vélo

Het netwerk van La Loire à Vélo omvat 900 kilometer aan fietsroutes, waarvan bijna 300 kilometer door landschappen die zijn geklasseerd als Unesco-werelderfgoed. Bij het uitstippelen van de routes is rekening gehouden met het hele gezin: het niveau is prima te doen voor iedereen. Het landschap van de Loire is erg afwisselend en je kijkt je ogen uit al rijdend langs rivieroevers, moerassen, wijngaarden, voorbij kastelen en grotwoningen, door fraaie coulisselandschappen en door het regionale natuurpark Loire-Anjou-Touraine

Nederlandstalige site over La Loire à Vélo

Ideaal voor de Nederlandse toerist: alle informatie over La Loire à Vélo - zoals over bereikbaarheid, routes en handige adressen - staat nu ook in het Nederlands online. Check: www.laloireavelofietsroute.nl

In de Anjou kan je vanaf de basisroute interessante lussen rijden, bijvoorbeeld door het gebied van Les Coteaux du Layon en bij Angers. 

 

De Vélocéan

Op de Vélocéan weet je waar je aan toe bent: de route is goed onderhouden, kent prettige afstanden en is geschikt voor ieder niveau. Toch schiet je niet altijd op… er zijn onderweg te veel bijzondere stadjes waar je wel móet afstappen. Al was het alleen maar om de lokale specialiteiten: zoete en hartige pannenkoeken en galettes, karamel van gezouten boter, fruits de mer en dat heerlijke zout van Guérande !

Een topoguide voor fietsers, in het Nederlands

La Baule-Guérande heeft ook een Nederlandse versie gemaakt van de nieuwe topoguide voor fietsers. Het gaat om 12 duidelijke routebeschrijvingen die vanaf februari gratis zijn te downloaden via https://en.labaule-guerande.com/

 

Per fiets door de Vallei van de Loir

De V47 is een van de charmantste fietsroutes van Frankrijk. Hij is 320 kilometer lang, begint bij de bron van de rivier de Loir (in Saint-Eman) en eindigt in Angers waar je aansluiting vindt op La Loire à Vélo. De route gaat eerst door het wijngebied van Jasnières en de Coteaux du Loir en komt dan bij het wonderlijke landschap vol meren, velden, struikgewas en bossen dat de vallei karakteriseert. Onderweg het ene pittoreske plaatsje na het andere en ook grotwoningen, uitgehakt in tufsteen: de vallei van de Loir is een klein paradijs, zo’n 40 kilometer noordelijk van zijn bijna-naamgenoot, de Loire.

Nieuw in 2019: het magazine ‘Een goed bewaard geheim’
Ontdek het Nederlandstalige magazine over de Vallée du Loir, met de titel 'Een goed bewaard geheim' Het is gratis te downloaden en verkrijgbaar op de stand.

 

De site van de Franse Fietsfederatie: handig en compleet!

Wil je Frankrijk tijdens je volgende vakantie eens per fiets ontdekken? Peddel dan eerst naar de site veloenfrance.fr om je goed voor te bereiden. Hier vind je informatie over alle tochten en trajecten, voor fietsers van ieder niveau en van iedere leeftijd.
De site heeft een Nederlandstalige versie en is eenvoudig in het gebruik, dus binnen een paar kliks ben je met veloenfrance.fr op pad.

Bijzonder prettig is dat alle route-informatie gratis is te printen en te downloaden naar je telefoon of GPS-apparaat. Het gaat om meer dan drieduizend beschrijvingen, voor fiets en ATB, overal in Frankrijk.

 

Hotels Vinuales in Lourdes en Toulouse

Kom de beroemdste cols van de Tour de France zelf uitproberen, zoals de Tourmalet, Aubisque, Soulor, Hautacam, Luz Ardiden!
En verblijf tijdens je sportieve prestaties in de hotels van Vinuales. We zitten sinds dertig jaar in het vak en zijn bovendien grote wielerfans! We doen er alles aan om je verblijf zo prettig mogelijk te maken, of je nu een individuele gast bent of in groepsverband reist.

Ons merk Bike & Win(e)! Dit helpt ons om iedereen nog meer te laten profiteren van het levensritme van onze bergregio, onze wijnen, gastronomie en de mythische routes van de Tour de France.

Nancy en Metz Métropole Art & Tech

Nancy en Metz, midden in de Lorraine, liggen maar zestig kilometer uit elkaar. De steden zijn verbonden door de Moezel én door de fietsroute ‘L’Échappée bleue - Moselle-Saône à vélo’. Ideaal om beide twee steden en hun omgeving per fiets te ontdekken: ze hebben een totaal eigen sfeer en stijl, qua architectonisch, cultureel en natuurlijke erfgoed.

- Nancy: 10 stadsroutes die mooi aansluiten bij de 80 km fietstrajecten in de  Boucle de la Moselle, waar twee internationale routes elkaar kruisen: die tussen Parijs en Praag (Paneuropa Radweg) en die van Luxemburg naar Lyon (Échappée bleue - Moselle-Saône à vélo).

- Metz Métropole: hier zijn 16 fietsroutes in kaart gebracht zoals de ‘Tour du Mont St Quentin’ en een historische route die bij twee monumenten van de oorlog van 1870 brengt.

 

Fietsen in Normandië

Graag wijzen we je de weg naar de mooiste fietslandschappen van Normandië! Hier vind je 1.600 kilometer aan fietsroutes, waarvan 700 kilometer vrij zijn van gemotoriseerd verkeer (voie vertes). Grote thematische routes combineren het beste wat Normandië heeft te bieden aan fietsplezier, erfgoed en  gastronomie.

Zoals de imposante Véloscénie tussen Parijs en Mont Saint-Michel. De Seine à Vélo volgt een interessant parcours langs de Seine, de rivier die Monet inspireerde. De route van de landingsstranden naar Mont Saint-Michel is vol historie. La Vélo Francette gaat kriskras door West-Frankrijk. L’avenue verte London Paris verbindt twee grote Europese hoofdsteden. De Eurovélo 4 combineert Normandische kustroutes en fietspaden in het binnenland.

Vanaf Rouen: een nieuwe rondrit van 325 kilometer voert door het Pays de Bray, langs de Albasten Kust en de Seine-vallei.


Regio Bretagne: Een magisch gebied voor prachtige wandel- en fietstochten

Op de fiets

De prachtige streek Bretagne, omringd door Het Kanaal en de Atlantische Oceaan, kent negen fietsroutes, door interessante steden en indrukwekkende natuurgebieden. Met meer dan 1.750 kilometer aan bewegwijzerde routes leent Bretagne zich uitstekend voor een actieve fietsvakantie in de natuur. Alleen, met z’n tweetjes of met het hele gezin !

Te voet

Bretagne telt ook 11.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden door zijn unieke, gevarieerde natuur.
De beroemdste is de GR®34 oftewel het douanierspad. Het gaat 2.000 kilometer langs de Bretonse kust en is door de Fransen verkozen tot hun favoriete wandelroute! Waarom? Vanwege de afwisseling: na iedere bocht zie je weer een andere ansichtkaart voor je, met ruige rotsen, woeste kliffen, moeraslandschap, duinen, strandjes, kreken, bijzondere flora en fauna en een rijk historisch erfgoed.

One-way fietshuur: wie zijn fiets huurt via Abicyclette of Vélo Emeraude profiteert van hun ruimte netwerk aan verhuurpunten: je hoeft de fiets niet terug te brengen naar het startpunt.


A Vélo Francette: 630 kilometer door La Douce France

Van Ouistreham naar La Rochelle: een route door een landschap vol charmante plaatsjes, natuur, architectuur en lieflijk Frans platteland.  
Vanaf de Kanaalkust zak je naar het zuiden: de Vélo Francette gaat door drie regio’s en drie natuurparken. Op de landweggetjes en fietspaden ben je nooit ver van rivieren als de Orne, Mayenne of Loire.

Handig: La Vélo Francette is verbonden met de EuroVélo 4, de Véloscénie, La Loire à Vélo en de Vélodyssée. En overal langs de route zijn treinstations: je kunt opstappen waar je maar wilt!

 
Afgeronde voie verte-delen

- Suisse Normande: tussen Thury-Harcourt en Clécy
- vanuit Angers: tussen Grez-Neuville en Pruillé, naar Domaine de l'Isle Briand en Lion d’Angers
- Marais Poitevin: tussen Magné en Coulon, langs de rivier Sèvre rij je nu 99 procent autovrij!

 

Courchevel, juist ook in de zomer!

Courchevel is veel meer dan wintersport. Door de ligging aan de rand van nationaal natuurpark La Vanoise, is dit plaatsje ook ’s zomers de reis waard. Voor getrainde berggeiten, maar ook voor het hele gezin. Met z’n allen in de zon en de frisse lucht: Courchevel is goed voor toute la famille!

De liften zijn nu gratis, dus hup omhoog naar de majestueuze Saulire om te genieten van het uitzicht op Mont Blanc, Grande Casse en gletsjers. Daarna? Misschien een spectaculaire tocht over de bergkam of een afdaling per ATB. Wielrenners kunnen proberen Alejandro Valverde te verbeteren: hij won hier de meest recente Tour-etappe naar de Altiport, het 2000-meter hoog gelegen vliegveldje van Courchevel.

Frankrijks hoogste fietspad!

Of ontdek Frankrijks hoogste fietspad naar de Col de la Loze, waar fietsers en wandelaars elkaar ontmoeten bij het Lac Bleu, een van de mooi pure bergmeren hier. Onmogelijk om je ’s zomers te vervelen in Courchevel!  Vanaf de Altiport naar de Col de la Loze gaat de de laatste 5,8 kilometer voor de aankomst op 2.300 meter hoogte nu over een gloednieuw, autovrij fietspad.

 

Bomvolle fietsagenda in de Ardèche!

Tussen de wijngaarden, lavendelvelden, eiken- en kastanjebossen van de Ardèche slingeren heerlijke fietspaden met een totale lengte van zo’n 400 kilometer. Er gebeurt hier van alles!

  • l’Ardéchoise! Europa’s belangrijkste fietsevenement met 15.000 deelnemers. Start in St-Félicien, 19-22 juni 2019
  • het Nationale Fietsfeest: 1-10 juni 2019
  • Internationale Tour Féminin de l’Ardèche: 13-19 september 2019

De Dolce Via! Eerst gaat hij langs een oude spoorlijn die Lamastre met Cheylard verbindt, door het berglandschap van de Ardèche. In de volgende vallei volgt de Dolce Via de Eyrieux, een wilde rivier met plekjes om te zwemmen. Je passeert bruggen en tunnels die getuigen van puur vakmanschap en de natuur is grandioos.


Alsace à Vélo, voor als je wilt fietsen in de Elzas

De Elzas is Frankrijks fietsregio nr. 1, met 2.500 kilometer aan fietsroutes. Het gebied wordt doorkruist door maar liefst drie grote Europese fietsroutes: de EuroVélo 5, 6 en 15.
De uitgestrektheid van de gebieden langs de Rijn en in de laagvlakte maken dit deel van de Elzas ideaal voor mensen die houden van rustig fietsen.

Wat heuvelachtiger is de Véloroute du Vignoble. Hij loopt parallel aan de Elzasser Wijnroute  en gaat door een landschap dat de mooiste foto’s oplevert met zijn vele kasteelruïnes, bloemrijke dorpen, romaanse abdijen, weelderige wijngaarden en gastvrije winstubs… Hier komen ook lekkerbekken volledig aan hun trekken: de Elzas is rijk aan de heerlijkste locale producten.
Nieuw in 2019:

Met groot plezier presenteren we dit jaar de Nederlandstalige versie van onze nieuwe fietsroutekaart.

 

De Champagnestreek, ook bruisend op de fiets

Champagne: bij deze naam borrelen ook steeds vaker associaties aan mooie fietstochten op!
Een aantal prachtige routes gaat door de wijngaarden, zoals de autovrije voie verte van de Vallée de la Marne en de tochten die je in de Côte des Bar kunt maken. Heerlijk om hier met z’n tweetjes of met het hele gezin op ontdekkingsreis te gaan, waarbij het ene traject wat vlakker en gemakkelijker is, en andere circuits juist heuvelachtig zijn en meer eisen aan de kuitspieren stellen.
Je kunt zelf je weg zoeken maar natuurlijk ook een gids volgen, die je en passant op de beste adressen wijst om onderweg een glaasje champagne te proeven. Dit is echt Champagne à vélo!
Maar de Champagnestreek kent ook andere landschappen. Zo kun je fietsen door twee regionale parken met beschermde natuur, over groene fietsroutes langs de grote meren van de Champagne en tochten maken bij het Lac du Der.

Wie echt een speciale ervaring wil hebben kiest voor het kanaal tussen de Champagne en de Bourgogne. Hierlangs kun je een tocht van 250 kilometer maken, door een landelijke omgeving barstensvol natuurlijke, historische, culturele en gastronomische verrassingen.

Hautvillers is de bakermat van de champagne, niet meer en niet minder. Je kunt hier een halve dag op pad met een gids die alle geheimen van de champagne uit de doeken doet en je bij een wijnmaker brengt die graag zijn kennis met je deelt. En natuurlijk laat proeven wat hij onder de kurk heeft!

Om deze website zo goed mogelijk te laten functioneren, plaatsen wij enkele cookies. Meer weten? Lees verder....

foto: D. de Gooijer