De leukste beurs voor je actieve vakantie
vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 maart 2019 - Jaarbeurs Utrecht
De leukste beurs voor je actieve vakantie
vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 maart 2019 - Jaarbeurs Utrecht

In memoriam

Fietsicoon Clemens Sweerman

Het droevige bericht bereikte ons dat Clemens Sweerman op woensdag 13 juni 2018 op 72-jarige leeftijd is overleden.

Al is Clemens niet zo bekend als Frank van Rijn, toch is hij uitgegroeid tot een icoon op fietsreisgebied. Al in 1984 ging hij met de tweewieler naar Santiago de Compostela en verwerkte zijn ervaringen in een fietsgids. Andere uitgaven volgden: de Jutland-route, Van Gogh-route, Langs Oude Wegen, de Limes en een trektocht in het spoor van El Cid. Duizenden Nederlanders en Vlamingen hebben vervolgens zijn routes gereden met een van zijn gidsen in de stuurtas.

Clemens Sweerman, icoon in de Nederlandse fietsreiswereld

Clemens was niet weg te denken uit het lezingprogramma van de Fiets en Wandelbeurs. Vanaf de eerste editie in 2005 was hij erbij. De afgelopen beurs moest hij verstek laten gaan vanwege een noodlottige ziekte. Hij hield ervan om op de beurs als lezinggever en als informant zijn ervaringen te delen. Van een groot ego was absoluut geen sprake; hij was er gewoon graag bij. Één keer hadden wij zijn lezing ingepland voor een grote zaal. dat hadden we nooit moeten doen. Hij voelde zich niet thuis op een groot podium en verkoos een kleinere zaal waar hij meer direct contact met het publiek had. Dat sierde hem!

Een hoogtepunt in zijn fietsende leven was de uitreiking in 2009 van de Fietsvakantie Trofee voor zijn gidsen naar Santiago. Deze award was de voorloper van de huidige Fietsroute van het Jaar. Op de Fiets en Wandelbeurs kreeg hij de trofee uit handen van generaal b.d. Dick Berlijn.

De beurs heeft veel aan Clemens' bijdragen te danken. We wensen zijn vrouw Wobien, zijn familie en zijn vrienden heel veel sterkte toe.

 

Het team van de Fiets en Wandelbeurs

Meld je aan voor onze nieuwsbrief (ook voor gegevensbeheer)
captcha 

Om deze website zo goed mogelijk te laten functioneren, plaatsen wij enkele cookies. Meer weten? Lees verder....

foto: D. de Gooijer